måndag 24 augusti 2009

Classe & Degens kyrkoturné 1, S:t Clara

Alright :) nu kommer det bli lite fart här.
Lånh historia kort: jag och Broder Degen ska nu se till att besöka olika av Stockholms kyrkor. Detta ska sedan följas av en resumé på respektive blogg.

Så i söndags var vi S:t Clara, där har jag varit många gånger men jag tar ändå och skriver här om det. S:t Clara är en gammal kyrka belägen precis vid Centralen. Den tillhörde Svenska Kyrkan men hade även en EFS-förening (Evangeliska Fosterlands Stiftelsen - typ en frikyrka inom SvK). Men Stockholms Domkyrkoförsamling hade så dålig ekonomi att nu läggs hela ansvaret för S:t Clara på föreningen. S:t Clara har som motto "Jesus i ord och handling" (fritt citerat). Församlingen har en konservativ teologi men har ett helt enormt socialt engagemang. Gudstjänstformen är högkyrkligt karismatiskt, dvs det är mycket liturgi och sådant men också lovsång, lyfta händer, tal om Helige Ande osv. Detta är en kombination som jag fullständigt älskar :D. Kyrkan är väldigt känd och folk därifrån bjuds ofta in som talare till en massa olika sammanhang.

I början av 90-talet var församlingen nerläggningshotad, det var få aktiva besökare, så det fanns planera på att sälja av kyrkan. Men sen så kom prästen Carl-Erik Sahlberg dit. På ett litet bönemöte dit det kom en gammal frälsningsoldat, som föreslog de skulle dela ut mackor till stadens prostituerade. Carl-Erik var tveksam då det kunde vara farligt och sa nej med emfas, frälsningsoldaten som hörde dåligt tog det som ett nickande och på så sätt kom de ut. Nu är kyrkan fullsmackad nästan varje söndag. De bedriver otroligt mycket arbete i vår stad, nu senaste har de sedan en tid även ett arbete på Stureplan. Kyrkan växer så det knakar!

Så efter denna grundläggande presentation av kyrkan går jag vidare till söndagen. Dessvärre hade inte organisten kommit så det blev ingen orgel. Men det blev rätt maffigt med ingångsprocessionen och sjunga "Tacka Herren ty Han är god, Hans nåd varar evigt" (det är hela texten) acapella. Till saken hör att det varje söndag är nattvard, och att se en sån stor församling strömma fram till nattvard under lovsång är mäktigt. Det var en god och utmanande och uppbygglig predikan om förakt för andra och att jämföra sig med andra och dess relation till självförakt. En trevlig sak med Clara är att man alltid träffar nån man känner där, alla är förövrigt väldigt trevliga där. Så ta och gör ett besök där någon gång! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar